Η Πόλη της Ξάνθης

Ξάνθη

Ιστορικό

Η Ξάνθη είναι μια σύγχρονη πόλη, πλούσια σε ιστορία, παραδόσεις και έθιμα, με πολλά αξιοθέατα για τους επισκέπτες. Eίναι πόλη της Θράκης στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας και αποτελεί δήμο με πληθυσμό 57.873 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Είναι κτισμένη στις παρυφές του Αχλαδόβουνου και υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Για το όνομα της πόλης υπάρχουν δύο απόψεις: Η πρώτη πως Ξάνθη ονομαζόταν μία από τις κόρες του Ωκεανού και της Τηθύας και η δεύτερη πως προέρχεται από μια αμαζόνα που είχε το όνομα Ξάνθη και βασίλευε τότε στην περιοχή.

 

Διασχίζεται από τον ποταμό Νέστο και τον Κόσυνθο και κοσμείται από τα γαλάζια νερά της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας. Εκτός από αυτά τα φυσικά αξιοθέατα, η περιοχή διαθέτει πλούσια ιστορία που αντικατοπτρίζεται στους αρχαίους και παραδοσιακούς οικισμούς της.

Η Ξάνθη φημιζόταν για τον εξαιρετικό καπνό που παρήγε, πράγμα που την έκανε πλούσια. Παρά τους σεισμούς που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της πόλης, η Ξάνθη έχει μεγάλο αριθμό από καπναποθήκες, οι οποίες σήμερα στεγάζουν σημαντικές διοικητικές υπηρεσίες, ενώ άλλες χρησιμοποιούνται ως μουσεία και ως πολιτιστικά κέντρα.

xanthi-city

Αξίζει να δείτε

Γιορτές Παλιάς Πόλης

Οι γιορτές της Παλιάς Ξάνθης αποτελούν πλέον ένα θεσμό των τελευταίων 24 ετών. Με τις εκδηλώσεις της Παλιάς Πόλης προωθούνται και προβάλλονται η ιστορία, ο πολιτισμός, η κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Θράκης φέρνοντάς μας αναμνήσεις από άλλες παλαιότερες εποχές.

Οι εκδηλώσεις της Παλιάς Πόλης πραγματοποιούνται τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, και φυσικά ο χώρος στον οποίο λαμβάνουν χώρα είναι η Παλιά Πόλη της Ξάνθης, με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα επιβλητικά αρχοντικά, που κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων σφίζουν από ρυθμό, τραγούδι και φυσικά την μυρωδιά της "τσίκνας" από τα εδέσματα, να αιωρείται πάνω από ολόκληρη την Ξάνθη. Κατά το διάστημα των γιορτών της Παλιάς Ξάνθης πραγματοποιούνται καθημερινά συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες όπως και πλήθος άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Καρναβάλι Ξάνθης

Ο θεσμός με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην πόλη της Ξάνθης είναι αυτός του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού που ξεκίνησε το 1966 και έχει διαγράψει μια πορεία 50 ετών. Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είναι από τα πλέον φημισμένα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και έχει να επιδείξει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών. Στη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη της Ξάνθης συρρέουν σπουδαίοι καλλιτέχνες για συναυλίες. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό στα Βαλκάνια.

Ο θεσμός κλείνει με την καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Τζάρου.

giortes-karnavali

Αρχαία Άβδηρα

Τα Άβδηρα αποτέλεσαν μια από τις πιο σημαντικές αρχαίες πόλεις του βόρειου Αιγαίου η πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. Υπήρξε πατρίδα του φιλόσοφου Δημόκριτου και του σοφιστή Πρωταγόρα, πηγές αναφέρουν ότι τα Άβδηρα ήταν πατρίδα του Λεύκιππου και του Εκαταίου.O αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων, στο ακρωτήριο Μπουλούστρα, περιλαμβάνει το βόρειο και το νότιο περίβολο, την ακρόπολη της αρχαίας πόλης και τα νεκροταφεία της, που χρονολογούνται στην αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική περίοδο.

Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να δει κατοικίες των ρωμαϊκών χρόνων, τα ερείπια πολυτελούς λουτρού της ίδιας εποχής και κοιμητηριακή βασιλική των χριστιανικών χρόνων. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων εκτίθενται αντικείμενα που βρέθηκαν στην πόλη και τα νεκροταφεία των αρχαίων Αβδήρων.

Πόρτο Λάγος-Λίμνη Βιστωνίδα

Το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, και συγκεκριμένα στο σημείο όπου η Λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος.

Επείσης η λίμνη Βιστωνίδα η οποία είναι η 4η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα με συνολική έκταση 45000 στρέματα περίπου με μέγιστο μήκος 12,5 χλμ. μέγιστο πλάτος 7 χλμ. και μέσο βάθος 4 μέτρα, απότελεί έναν από τους μεγαλύτερούς υγροβιότοπους παγκοσμίως που προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ με δεκάδες είδη σπάνιων πτηνών που προσελκύουν μέγάλο αριθμό τουριστών που έχουν ως χόμπυ την παρατήρηση πτηνών. Αυτός είναι και ο λόγος που το Δέλτα του Νέστου και η λίμνη Βιστωνίδα εντάσονται στις περιοχές ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας της Ε.Ε. και στο δίκτυο Natura 2000.

avdira-vistonida

Περιήγηση στη Παλιά Πόλη της Ξάνθης

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο και μαγευτικό από τον περίπατο μέσα στα σοκάκια της παλιάς πόλης της Ξάνθης! Πλακόστρωτα σοκάκια και επιβλητικά αρχοντικά θα σας μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή. Μπορείτε επίσης να δείτε την γνωστή Πινακοθήκη Μακεδονικού χαρακτήρα, ένα ευφυέστατο “Σπίτι της Σκιάς” και να βρείτε στο δρόμο σας ωραία ταβερνάκια και μπαράκια μέσα στα όμορφα αυτά δρομάκια μεταφέροντας τον εαυτό σας σε μία άλλη εποχή.

Μονοπάτια

Μπορείτε να βρείτε στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης πολλά όμορφα και γεμάτα φυσική ομορφιά μονοπάτια για να περπατήσετε και να γνωρίσετε την μοναδική φυσική ομορφιά της πόλης της Ξάνθης. Ένα γνωστό παράδειγμα τέτοιας διαδρομής βρίσκετε στα όρια της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, “Το μονοπάτι της Ζωής”.

xanthi-monopatia

Μοναστήρια Ξάνθης

Από τα πιο ωραία μοναστήρια της Ελλάδος είναι αυτά της Ξάνθης.

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου το οποίο είναι μετόχι της μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους και είναι χτισμένο πάνω σε ξέρα στο κέντρο της λίμνης, ενώ συνδέεται με την στεριά με ξύλινη γέφυρα και διαθέτει μικρό ξενώνα.

  • Το μοναστήρι Παναγίας Καλαμούς, στα βόρεια της Ξάνθης, πάνω σε ένα βράχο, που δεσπόζει στη χαράδρα του Κόσυνθου.
  • Το μοναστήρι Παναγιάς Αρχαγγελιώτισσας, στη βορειοανατολική πλευρά της Ξάνθης, στις παρυφές του ορεινού όγκου της Ροδόπης, πάνω από τη συνοικία Σαμακώβ της παλιάς πόλης.
  • Το μοναστήρι Ταξιαρχών, στη βορειοδυτική πλευρά της Ξάνθης, κάτω από τη βυζαντινή ακρόπολη της πόλης, μέσα σε ένα δάσος με ακακίες και πεύκα.
  • Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Δρυμιάς, 55 χλμ βορειοδυτικά της πόλης προς το Παρανέστι. Εκεί βρίσκεται η κάρα και τα λείψανα του Αη Γιώργη ο οποίος είναι θαυματουργός και έχει κάνει πολλά θαύματα.

Ποταμός Νέστος

Ο Νέστος είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, ενώ ο ρους του οριοθετεί τα σύνορα ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη και τους νομούς Καβάλας και Ξάνθης, έχοντας πρώτα διατρέξει το νομό Δράμας. Η συνολική του πορεία καλύπτει 243 χλμ, 130 από τα οποία βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος.

Εδώ θα βρείτε εντυπωσιακή πανίδα και χλωρίδα, με πάρα πολλά είδη ζώων που θα ικανοποιήσουν ακόμα και εξεζητημένους παρατηρητές καθώς και θα μπορέσετε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες όπως:

  • Canoe
  • Kayak
  • Rafting
  • Alternative Sports
  • Τοξοβολία
  • Ιππασία
monastiria-nestos